Belde Dar Kanal ve Osteopatik Tedavisi
Belde dar kanal,tıbbi dilde lomber spondiloz, omurga kanalının daralması ve neticesinde içinden geçen ve bacaklarımıza giden sinirlerin ezilmesi, sıkışması ile sonuçlanan bir hastalıktır. Genellikle omurga ve ve etraf bağ dokudaki dejenerasyonu ve kireçlenmesi neticesinde görülür. Omurga kanalının daralması genellikle yaşla izlenen dejeneratif değişikliklere bağlıdır. Bu kanal omurga gövdesinin arka duvarı, faset eklemler ve flavum denen bağ dokular, normalde olduğundan daha fazla kalınlaşarak ve büyüyerek omurga kanalını daraltır, omurilik ve sinirleri sıkabilir. Omuriliğin ve sinirlerin sıkışması sonuncunda hastalarda şikayetler başlar. Dar kanal, belde görülebileceği gibi, boyun ve sırt omurgalarında da görülebilir.
Belde dar kanalı olan hastalarda en sık bulgu bel ağrısı olsa da, omuriliğin ve sinirlerin sıkışmasına bağlı olarak bacaklarda kuvvetsizlik ve duyu kayıpları da gelişebilir. Genellikle omurga içinden geçen sinirlerde sıkışma görülür. Bu sıkışma tipik olarak kendini yürürken belli eder. Hastalar yürüyünce artan bel ağrısı ile birlikte, bacaklarda uyuşma karıncalanma ve yanma hissi de ortaya çıkar. Hastanın yürüme mesafesi azalır, bu şikayetleri dinlendirmek için hasta dinlenmek zorunda kalır, durur, bazen oturur. Hastada yürüyüş bozukluğu ve dengesizlik görülebilir. Anlatılan nörolojik defisitler dışında bazen idrar ve gaita yapma zorlukları da izlenebilir
Belde dar kanalda ayırıcı tanı
Hekim muayenesi ile, genellikle manyetik rezonans (MR) görüntüleme, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleme, rontgen ve başka yöntemlerle ayırıcı tanı hedeflenir.
Belde dar kanalda tedavi
Belde dar kanal tedavisi öncelikle kapsamlı bir değerlendirme ve tanı neticesinde planlanmalıdır. Nörolojik defisiti olmayan, yürüme mesafesi uzun olan ve ağrıları çok olmayan hastalara yatak istirahati, ilaç tedavileri, korse tedavileri, fizyoterapi yöntemleri, enjeksiyonlar ve algolojik yöntemler uygulanabilir. Yürüme mesafesi kısalmış, yürümeye başlayınca kısa mesafede ağrısı, uyuşması, yanması ve iğnelenmeleri başlayan hastalar ile ileri nörolojik defisiti veya şiddetli ağrıları olan hastalara ameliyat gerekir.
Osteopati ve manuel terapi
Omurga manipülasyonu gibi manuel uygulamalar, işlevselliği artırmak, sinir iritabilitesini azaltmak ve hareket açıklığını geri getirmek amacıyla anormal omurlara uygulanan yüksek hızlı, düşük amplitütlü uygulamaları içerir. Akut durumlarda daha etkilidir. Omurga mobilizasyonu, hareket aralığını artırmak amacı ile, düşük hızlı, yüksek amplitütlü uygulamalardır. Kronik durumlarda daha etkilidir.
Osteopati, sinir sistemi veya kas-iskelet sistemi bozukluklarının cerrahi olmayan tedavisine adanmış bir sağlık mesleğidir. Genellikle osteopatlar, omurga manipülasyonu ve çevresindeki yapıların tedavisi üzerinde benzersiz bir odaklanma sağlar.
Fizik Tedavi
Bel ağrısınıı, beldeki sertliği azaltmak ve hareket aralığını iyileştirmek için tasarlanmış özel tekniklerden oluşan yaygın bir tedavi yöntemidir. Belinizdeki kasları ve dokuları inşa etmeyi, güçlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan hedefe yönelik egzersizler, buz ve ısıcak terapileri ile elektrik stimulasyonu ve ultrason gibi enstrumanları içerir.
cihatseyrek
Hastalıklar
COMMENTS: Yorum yapılmamış