Dejeneratif Disk Hastalığı ve Tedavisi
Dejeneratif disk hastalığı bel ve boyun ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir ve aynı zamanda en yanlış anlaşılanlardan biridir.
Basitçe söylemek gerekirse, dejeneratif disk hastalığı, bir omurilikteki aşınma ve yıpranmanın neden olduğu sırt veya boyun ağrısı semptomlarını ifade eder. Bazı durumlarda, dejeneratif disk hastalığı da kollarda veya bacaklarda zayıflık, uyuşma ve ağrılarına neden olur (radiküler ağrı). Dejeneratif disk hastalığı tipik olarak aralıklı daha şiddetli ağrı atakları ile düşük seviyeli kronik bir ağrıdan oluşur.
Adından da anlaşılacağı gibi, dejeneratif disk hastalığı bir hastalık değil, disk üzerindeki doğal, yaşa bağlı aşınma ve yıpranmanın ağrı, kararsızlık ve diğer semptomlara neden olduğu bir durumdur. Bu durum genellikle uzun süreli sakatlığa neden olmaz ve çoğu vaka cerrahi olmayan tedavi yöntemleri kullanılarak yönetilebilir.
Dejeneratif disk hastalığının en belirleyici belirtisi, dejenere olan disk çevresinde zaman zaman daha şiddetli, potansiyel olarak devre dışı bırakan ağrıya dönüşen düşük dereceli, sürekli bir ağrıdır
Ağrı alevlenmeleri, son aktivite ve omurga üzerindeki anormal stres ile ilişkili olabilir veya belirgin bir nedeni olmadan aniden ortaya çıkabilir. Bölümler düşük ağrı düzeylerine dönmeden veya geçici olarak tamamen uzaklaşmadan önce birkaç gün ila birkaç hafta arasında sürebilir.
Dejeneratif disk hastalığının diğer yaygın semptomları şunlardır:
- Omurganın bükülmesini veya ağır bir şeyin kaldırılmasını içeren aktivitelerle artan ağrı
- Omurga veya sırtın temel destek sağlayamıyormuş gibi hissettiği ve kilitlenip hareketi zorlaştırabildiği omurga dengesizliğinin neden olduğu bir “verme” hissi.
- Omurga instabilitesinin ortak etkileri olan kas gerginliği veya kas spazmları. Bazı durumlarda, dejenere olmuş bir disk ağrıya neden olmayabilir, ancak kas spazmları ciddi şekilde ağrılıdır ve geçici olarak zayıflatıcıdır.
- Keskin, bıçaklama veya sıcak hissi veren olası yayılan ağrı. Servikal disk dejenerasyonu durumunda, bu ağrı omuz, kol veya elde hissedilir; lomber disk dejenerasyonu vakalarında, kalçalarda, kalçalarda veya bacağın arkasında ağrı hissedilir .
- Uzun süre oturmak veya ayakta durmak (bel ağrısını şiddetlendirmek) veya bir cep telefonuna veya kitaba çok uzun süre bakmak (kötüleşen boyun ağrısı) gibi belirli pozisyonları tutarken artan ağrı.
- Uzun süre oturmak veya ayakta durmak yerine pozisyonları sık sık değiştirirken ağrı azalır. Aynı şekilde, boynu düzenli olarak germek servikal disk ağrısını azaltabilir ve gün boyunca kısa, sık yürüyüşler yapmak bel disk ağrısını azaltabilir. Uzanmış bir pozisyonda oturmak veya dizlerin altında bir yastıkla uzanmak veya boynun doğal eğriliğini uyku sırasında koruyan bir yastık kullanmak gibi belirli pozisyonlarda ağrıda azalma.
Dejeneratif disk hastalığı ile ilişkili ağrı genellikle iki ana faktörden kaynaklanır:
- Enflamasyon: Disk boşluğunun iç kısmındaki enflamatuar proteinler, disk dejenere olurken dışarı sızarak çevredeki omurga yapılarında şişmeye neden olabilir. Bu iltihaplanma kas gerginliği, kas spazmları ve sırtta veya boyunda lokal hassasiyet oluşturabilir. Bir sinir kökü iltihaplanırsa, ağrı ve uyuşma kol ve omuza veya kalça veya bacağa yayılabilir.
- Anormal mikro hareket kararsızlığı: Diskin dış tabakası dejenere olduğunda vertebralar arasında küçük, doğal olmayan hareketlere yol açtığında tipik olarak azalır. Bu mikro hareketler, omurga segmenti giderek daha kararsız hale geldikçe, çevredeki kaslarda, eklemlerde ve / veya sinir köklerinde gerginlik ve tahrişe neden olabilir ve bu da aralıklarla daha şiddetli ağrı ataklarına neden olur.
Yaygın Tedavileri
Dejeneratif disk ağrısı için başlangıç ağrı yönetimi yöntemleri tipik olarak aşağıdakilerin bir kombinasyonunu içerir:
- Reçetesiz ağrı kesici ilaçlar. Aspirin, ibuprofen veya naproksen, rahatsızlığa, sertliğe ve sinir kökü tahrişine katkıda bulunan iltihabı hafifletebilen yaygın ağrı kesici ilaçlardır. Asetaminofen beyne gönderilen ağrı sinyallerine müdahale eden bir ağrı kesicidir.
- Reçeteli ağrı kesici ilaçlar: Narkotik ağrı kesiciler. Bu ilaçlar genellikle birkaç gün veya haftadan fazla sürmesi beklenmeyen yoğun, akut ağrıyı tedavi etmek için kullanılır. Bu ilaçlar bağımlılık yapabilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle dikkatli bir şekilde ve reçete yazan doktor tarafından sağlanan talimatlara göre kullanılmalıdır.
- Isı ve buz: Isı uygulamak, kas spazmlarını ve gerginliği azaltan ve hareketliliği geliştiren dolaşımı iyileştirir. Buz paketleri iltihabı azaltabilir ve hafif ağrıları uyuşturabilir. Kasları gevşetmek için fiziksel aktivitelerden önce ısı uygulamak ve iltihabı en aza indirmek için aktiviteden sonra buz uygulamak faydalı olabilir.
- Manuel terapi: Uygulayıcılar ellerini kaslara ve eklemlere olan gerginliği azaltmak amacıyla sırt, kalça veya diğer bölgelere kuvvet ve basınç uygulamak için kullanırlar. Manuel terapi kaslarındaki gerginliği ve spazmları azaltabilir, omurgadaki basıncı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Ek olarak, manuel terapi, gergin kaslara şifa besinleri ve oksijen sağlayarak dolaşımı iyileştirebilir. Manuel terapi ağrıyı geçici olarak azaltmak için etkili bir önlem olduğu bulunmuştur ve bazı durumlarda ilaç kadar etkilidir
- Epidural steroid enjeksiyonları: Omuriliği çevreleyen alana uygulanan bir steroid enjeksiyonu, iltihaplanmanın yanı sıra ağrı sinyallerini de azaltabilir. Steroid enjeksiyonu, egzersiz ve rehabilitasyon sırasında ağrıyı hafifletmek için fizik tedavi programı ile birlikte kullanılabilir.Birçok durumda etkili ağrı yönetimi için tedavilerin bir kombinasyonu gereklidir. Anlamlı ağrı rahatlaması sağlayan tedavileri bulmak için genellikle bir deneme yanılma süreci gereklidir.
Uzun süreli yatak istirahati önerilmez ve tipik olarak sırt ağrısını daha da kötüleştirir. Ağrı en şiddetli olduğunda bir gün dinlenmek yararlı olabilir, ancak uzun süre hareketsiz kalmak kasları zayıflatabilir ve omurgayı sertleştirerek ağrının artmasına neden olabilir.
Egzersiz ve Fizik Tedavi
- Bel, kas ve pelvis kaslarının yanı sıra hamstring kasları için germe egzersizleri. Bu kaslardaki gerginlik bel omurgasına daha fazla baskı yapar ve bel ağrısına katkıda bulunur.
- Sağlıklı duruşları korumak ve omuriliği daha iyi desteklemek için bel ve karın kaslarını inşa eden güçlendirme egzerszileri. Egzersiz programlarının güçlendirilmesi, özelleştirilmiş bir fizik tedavi programı, dinamik bel stabilizasyonu, tai chi, pilates veya diğerlerini içerebilir.
- Dolaşımını iyileştirmek ve vücudun dokularını iyileştirmek için gerekli besinleri ve oksijeni sağlamak için kalp atış hızını yükselten düşük şiddetli aerobik egzersiz. Omurgaya nazik olan aerobik örnekleri arasında yürüyüş, yüzme ve su aerobiği, sabit bisiklet ve eliptik bisiklete binmek sayılabilir.Ağrılı dejeneratif disk hastalığının tedavisi ağrıyı en aza indirmeye, omurgayı stabilize etmeye ve hareketliliği geliştirmeye veya sürdürmeye odaklanır.
cihatseyrek
Hastalıklar
COMMENTS: Yorum yapılmamış