Gerilim Tipi Baş Ağrısında Osteopati
Gerilim tipi baş ağrısı, genellikle bilateraldir ve sıklıkla başın frontal, temporal ve suboksipital bölgeleri çevresinde donuk, bant benzeri bir his olarak tanımlanır; boyun da etkilenebilir. Gerilim tipi baş ağrısı en sık zihinsel stres ve kas gerginliği ile tetiklenir, bu da osteopatik bir yaklaşımla en iyi şekilde tedavi edilebilen bir zihin-beden-ruh bağlantısı olduğunu gösterir.
Yüzeysel olarak, arka boyun derin servikal fasya ile kaplıdır. Bu fasya orta hatta dış oksipital çıkıntıya, nukal ligamana ve yedinci servikal spinöz sürece bağlanır. Daha sonra skapulaya bağlanmadan önce trapezius kasını sarmak için lateral olarak yayılır. Arka baş ve boyuna innervasyon servikal spinal sinirler tarafından sağlanır, posterior başın geniş bir alanı duyusal innervasyonunu daha büyük oksipital sinirden (C2 dorsal ramus), üçüncü oksipital sinirden (C3 dorsal ramus) alır ve daha az oksipital ve büyük auriküler sinir (C2’nin ventral ramusu). Trapezius ve semispinalis capitis kasları, arka kafa derisinden duyusal innervasyonu iletmek için üstün şekilde ilerlediğinden, büyük oksipital sinir tarafından delinir. Hipertonik trapezius ve semispinalis capitis ile kolaylaştırılan daha büyük oksipital sinirin sıkışmasının, trigeminal sinirin afferentlerinin ve C2 dorsal boynuzundaki daha büyük oksipital sinirin yakınsamasıyla duramatere atıfta bulunan ağrıya neden olduğu varsayılmaktadır. Her ne kadar gerilim tipi baş ağrısının patogenezi iyi anlaşılmasada, mevcut teoriler servikal miyofasyal tetik noktaları, ileri kafa duruşu, servikal hareketlilik kısıtlamaları ve yansıyan ağrıyı içermektedir. Boyun kaslarının veya suboksipital bölgenin kaslarının somatik işlev bozukluğu, doku dokusu değişiklikleri, hareket kısıtlaması, yönlendirilen ağrı ve hassasiyet ile baş ağrısına katkıda bulunabilir. Literatürün gözden geçirilmesi, manuel terapi ve osteopati ile ağrı, frekans ve baş ağrısı yetersizlik indeksi skorlarında düzelme olduğunu göstermektedir. Yumuşak doku ve artikülatör tekniklerin bu hastalarda depresyon ve anksiyeteyi azalttığı ve baş ağrısını iyileştirdiği, bu durumda zihin ve vücudun birbiriyle ilişkili olduğunu vurguladığı gösterilmiştir.
Servikal bölgedeki osteopati tekniklerinin kontrendikasyonları arasında açık yaralar, akut servikal kırıklar, kutanöz enfeksiyonlar, lokal malignite ve ciddi vasküler uzlaşma bulunur. Ek olarak, akut yaralanan kasların, tendonların, bağların veya eklem kapsüllerinin doğrudan gerilmesi ek doku hasarına veya ağrının artmasına neden olabilir ve bu nedenle kaçınılmalıdır.
Gerilim tipi baş ağrısı biyomekanik, psikolojik ve davranışsal tetikleyicilerle ilişkilidir ve multimodal tedavi yaklaşımının temelini oluşturur. Osteopatik tedavi gerilim tipi baş ağrısının tedavisinde kas-iskelet elemanlarının hafifletilmesinde yardımcı olmak için yararlı bir tedavi yöntemidir.
cihatseyrek
Hastalıklar
COMMENTS: Yorum yapılmamış